Categories
Uncategorized

Aloittelijan opas ETH louhintaan

Vaikka et olisi perehtynyt kovin paljoa lohkoketju teknologian tai kryptovaluuttojen maailmaan, olet aivan varmasti kuullut Ethereumista. Se on yksi maailman kuuluisimmista mahdollisuuksista, mikä ei ole ollenkaan yllättävää. Ethereum on nimittäin yksi ensimmäisistä vaihtoehdoista, joka on mahdollistanut monia eri käyttötarkoituksia sen omistajille.

Siitä syystä ei ole ollenkaan yllättävää, jos olet kiinnostunut juuri tästä vaihtoehdosta. Tämä artikkeli tulee perehtymään erityisesti Ethereumin louhintaan. Sen avulla sinulle selviää, mitä Ethereum louhinta oikein tarkoittaa, mitä sitä voidaan tehdä, ja voiko se olla sinulle kannatettava mahdollisuus. Tutustutaan siis aiheeseen, jotta sinulle selviää, voisiko se sopia sinulle.

Mitä on Ethereum louhinta?

Joten mitä ethereum louhinta edes tarkoittaa? Kaikessa yksinkertaisuudessaan sillä tarkoitetaan uusien lohkojen luomista lohkoketjuun. Louhinnan tekevät niin sanotut louhijat. Heidän pitää käyttää laitteistoa ja sovellusta ratkaistakseen matemaattisen pulman. Tämä tapahtuu laittamalla tämä pulma ohjelmiston läpi tarpeeksi monta kertaa. Tämä tulee paljastamaan tietynlaisen avaimen, joka on lohkon koodi.

Lohkoketju on oikeastaan aina avoin, mikä pätee myös Ethereum lohkoketjun kohdalla. Tämä tarkoittaa sitä, että kun uusi lohko on luotu, tieto siitä kopioidaan aivan kaikkiin eri vaihtoehtoihin. Täten aivan kaikki saavat tiedon siitä, että uusi lohko on luotu ja sen koodista. Koska Ethereum on niin suosittu vaihtoehto, tieto uudesta lohkosta kopioidaan hyvin monille ihmisille. Tästä syystä ulkopuolisten henkilöiden on lähes mahdotonta väärentää lohkoja, mikä tekee lohkoketjusta turvallisen.

Miksi Ethereumin louhinta voi kannattaa?

Jos tämä on yksi ensimmäisistä kerroista, kun kuulet enemmän Ethereum lohkoketjusta ja sen louhinnasta, sinun pitää tietenkin tietää, miksi uusien lohkojen louhiminen voi kannattaa eli miksi louhijaksi ryhtyminen on niin suosittua. Tietenkin yksi asia, jolla on tähän vaikutus on se, että louhinnasta annetaan palkkio sen suorittaneelle henkilölle. Tämä palkkio onkin yleinen kannustin louhinnan aloittamiseen.

Sen lisäksi louhijat pääsevät vaikuttamaan Ethereumin toimintaan ja tulevaisuuteen. Tietenkin louhijoilla on suora vaikutus sen turvallisuteen, minkä takia monet käyttäjät haluavat myös aloittaa louhinnan. Siten he voivat itse päästä osaksi varmistamaan, että Ethereum lohkoketju pysyy täysin turvallisena.

Kryptovaluuttojen louhinta protokollaa voidaan muuttaa

Ennen kuin pohdit enemmän Ethereumin louhinnan aloittamista, on tärkeää, että otat huomioon sen muuttuneen vuosien saatossa. Nimittäin jo muutama vuosi sitten julkaistiin, että Ethereumin louhinta tullaan muuttamaan. Nyt se tapahtui vihdoin vuonna 2022, jolloin niin sanottu Ethereum Merger saatiin voimaan. Tämän muutoksen avulla louhinnasta saatiin energia ystävällisempää ja mukavampaa louhijoille.

Tämä johtuu siitä, että Ethereum käytti ennen PoW louhinta protokollaa. Tämä protokolla tarkoitti sitä, että louhijat tullaan palkitsemaan sen jälkeen, kun he ovat onnistuneet louhimaan lohkon. Kuitenkin tämä loi tietynlaisen kisan kaikkien louhijoiden välillä. Vain yksi louhija tullaan palkitsemaan, mikä tarkoittaa sitä, että jokainen louhija haluaa olla ensimmäinen asiassa. Sen lisäksi kaikki paitsi yksi louhija tekee turhaa työtä ja kuluttaa siten turhaan energiaa.

Nyt protokolla on muutettu PoS protokollaan. Se on ympäristöystävällisempi ja parempi myös louhijoille. Louhija tullaan valitsemaan etukäteen, minkä takia heidän ei tarvitse kisata samalla tavalla keskenään. Samalla tietenkin turha energian käyttö pienenee myös. Tämä kuitenkin tarkoittaa myös sitä, että niin sanotusta kotilouhinnasta on tullut lähes mahdotonta, koska yksittäisten louhijoiden on todella vaikeaa tulla valituksi.

Sirpaleet tulevat olemaan mielenkiintoinen mahdollisuus

Ethereumin uudistuminen tuo mukanaan uskomattoman paljon erilaisia mahdollisuuksia. Tietenkin jo tämä, että louhinta muutetaan on hieno uudistus. Se ei ole kuitenkaan ainoa asia, josta tehdään mahdollista. Nimittäin yksi mielenkiintoisista asioista, joista tehdään mahdollisia tulevaisuudessa on oman ketjun hallitseminen eli Sirpaleen hankinta.

Sirpale on pieni osa Ethereum ketjua, joka toimii yhdessä koko ketjun kanssa mutta silti itsenäisesti. Siten Sirpaleella on omat louhijansa sekä validaattorit, jotka valitsevat louhijan. Se voi olla hyvin mielenkiintoinen mahdollisuus, joka tulee uudistamaan Ethereum louhintaa entisestään.

Tarvitset tietynlaisen laitteen louhiaksesi Ethereumia

Siinä tapauksessa, että olet kiinnostunut louhinnasta vain harrastus mielessä, voit tietenkin käyttää tuttua laitteistoa tarkoitukseen. Toisin sanoen voit käyttää jo valmiiksi kotoasi löytyvää tietokonetta, ja hankkia siihen tarvittavan laitteiston louhintaa varten.

Kuitenkin siinä tapauksessa, että haluat louhia muussa kuin harrastusmielessä, sinun tulee hankkia siihen soveltuva laitteisto. Koska louhijoita on nykyään hyvin paljon, ja jotkut louhijoista ovat uskomattoman tehokkaita, sinä tulet jäämään nopeasti jälkeen perinteisellä laitteistolla.

Tätä varten on tehty omia laitteistoja, joissa on jo valmiiksi tarvittava ohjelmisto. Jos siis olet kiinnostunut louhimisesta tosissasi, voi olla hyvä idea perehtyä näihin mahdollisuuksiin. Jotkut laitteistot ovat tehty sellaisiksi, että ne voidaan myös myydä esimerkiksi peli käyttöön jälkikäteen. Siksi on suositeltavaa käyttää hieman aikaa siihen, että valitset juuri sinulle sopivan laitteiston käytettäväksi.

Louhinta ei ole pakollista ottaaksesi osaa kryptovaluuttojen mielenkiintoiseen maailmaan

Sopivan laitteiston ja ohjelmiston hankinta voi kustantaa varsin paljon. Sen lisäksi louhintaan kuuluu hieman joitakin riskejä esimerkiksi suurista sähkökuluista ja muista vastaavista asioista. Siitä syystä on aina hyvä pitää mielessä, että sinun ei ole todellakaan pakko aloittaa louhintaa. Jos et ole todella kiinnostunut asiasta, se ei ole ehkä kaikista kannattavin aktiviteetti. Sen sijaan sinun kannattaa perehtyä turvallisesti Ethreumiin sijoittamiseen ja muihin tapoihin osallistua sen maailmaan.