Kuusi näppärää niksiä

Elämässä voi tulla vastaan tilanteita, joissa Matti on kukkarossa, mutta esimerkiksi parkettilattia vaatii pelastajaa. Lue tästä artikkelista kuusi rahanarvoista niksiä!

Parkettilattian pelastus

Usko tai älä, rypsiöljyllä ja väkiviinaetikalla voit edullisesti kiillottaa naarmuuntuneen parkettilattian. Käytä seosta suhteessa 1 osa etikkaa 2 osaan öljyä ja pyyhi lattia seokseen kastetulla ohuella liinalla. Jääpalalla ja veitsellä tai partaterällä voit poistaa parkettiin kiinnittyneen purukumin tai liimaroiskeet. Hyvin haudutettu tee on kemikaalivapaa puhdistusaine puupinnoille, teen vahvuus riippuu puun sävystä. Hammastahna puolestaan voi auttaa puhdistamaan tussinjälkiä. Saksanpähkinöillä hankaamalla puolestaan voi peittää pieniä naarmuja parketissa.

Itsetehty saippua

Saippuan valmistus on helppo ja nopea projekti, josta voi tehdä lukemattomia eri versioita saatavilla olevista raaka-aineista riippuen. Askarteluliikkeet myyvät valmissaippuaa tee-se-itse-projekteihin, ja niitä voi halutessaan terästää vaikkapa kookosöljyllä, sheavoilla, aloe veralla tai oliiviöljyllä. Kuorivia ainesosia löytyy joka keittiöstä, erimerkiksi kaurahiutaleet tai kahvinpurut sopivat hellävaraiseen kuorintaan mainiosti. Väriä ja herkkyyttä puolestaan tuovat eri kukkien kuivatut terälehdet.

Mehiläisvaha

Mehiläisvahasta on moneksi. Kangaskengät voi roiskesuojata kerroksella mehiläisvahaa, tai tehdä eväsleiville ekologisen kääreen upottamalla puuvillakankaan sulatettuun mehiläisvahaan. Siitä voi tehdä kynttilöitä joko eri muotteihin valaen tai mehiläisvahalevyistä kruunukynttilöitä pyöritellen. Mehiläisvahasta syntyy kädenkäänteessä monenlaisia luonnonkosmetiikkatuotteita huulirasvasta haavavoiteisiin. Mehiläisvaha on myös hyvä vaihtoehto liivatteelle käsintehtyjä karamelleja valmistaessa.

Lomavinkit

Sido värikäs huivi tai nauha matkalaukkusi kantokahvaan ja erotat sen vaivatta liukuhihnalta matkatavaroita noutaessa. Pistä pala tuoksusaippuaa käytettyjen vaatteitten joukkoon matkalaukussa, ja vaatteet tuoksuvat hyvältä kotiin saakka. Suunnittele asusi valmiiksi ja pakkaa ne minigrip-pusseihin – säästät tilaa ja aikaa matkalaukun pysyessä siistinä.

Keittiöniksit

Ketsuppipurkin tyhjentyessä lättypäivänä pese purkki puhtaaksi ja kaada lättytaikina purkkiin. Taikina levittyy helposti pannulle tasaiseksi räiskäleeksi. Säästät aikaa ja vaivaa roiskeiden siivoamiselta liedeltä. Monimutkaisempia ruokaohjeita seuratessasi voit ripustaa keittiön kaapin nupista housuhengarin, ja kiinnittää keittokirjan silmiesi tasolle. Jääteetä ja frappuccinoja varten voit pakastaa kahvin tai teen suoraan jääpalamuottiin.

Siivouspäivänä

Voit kuivata tennarit ja lenkkarit huoletta kuivurissa. Sido kenkien nauhat yhteen ja kuivaa ne yksi kerrallaan toisen parista roikkuessa kuivurin ulkopuolella. Kengät säilyttävät muotonsa eikä kuivuri kärsi. Kiinnitä imurin päähän ohut sukka tai kangas kuminauhalla napataksesi talteen pienet esineet, kuten korvakorut tai neulat.