Opiskelu on työtä, jossa aivokapasiteetti on jatkuvassa käytössä. Into voi helposti pitkän päivän tai opintojakson aikana lopahtaa, mutta on olemassa paljon erilaisia niksejä, joiden avulla opiskelusta ja oppimisesta saa enemmän irti ja tehokkaampia tuloksia. Tässä parhaat vinkit opiskeluun ja oppimiseen.
Opiskele lyhyissä ajanjaksoissa
Pomodoro-tekniikka on opiskelutekniikka, jossa opiskelu tapahtuu lyhyissä ja keskitetyissä, intensiivisissä jaksoissa. Tekniikan hallintaan tarvitset ajastimen. Kännykän kello tai ajastin sopii tehtävään mainiosti. Ajasta hälytys soimaan 25 minuutin kuluttua. Käytä aika opiskeluun, keskittyen täysin oppimateriaaliin. Kun hälytys soi, pidä viiden minuutin tauko. Toista prosessi neljä kertaa ja pidä sitten pidempi 15-30 minuutin tauko.
Välipalat auttavat jaksamaan ja pitävät aivotoiminnan tehokkaana
Ajattelu ja oppiminen vie yllättävän paljon energiaa. Kouluissa ja opistoissa on yleensä yksi ruokailu päivässä, mutta aivomme tarvitsevat oppiakseen polttoainetta. Opiskelutehon takaamiseksi kannattaa pitää mukana pieniä terveellisiä välipaloja, joita voi tarpeen tullen nauttia sopivien taukojen aikana. Hyviä esimerkkejä ovat pähkinät, hedelmät, tai vaikkapa itse tehdyt myslipatukat ja energiapalat. Muista myös juoda tarpeeksi vettä.
Ympäristöllä on vaikutusta oppimistehoon
Kokeile opiskelua eri ympäristöissä. Jos mahdollista, valitse opinahjosi link text huolella. Makuuhuoneen tai työhuoneen sijaan voit hyödyntää esimerkiksi opinahjosi hiljaisia tiloja. Kirjastot ovat erinomainen paikka opiskeluun, sillä lisämateriaali kiinnostavaa aihetta koskien on konkreettisesti käsillä. Hyvällä säällä opiskelu ulkoilmassa voi olla mielekästä ja luoda uutta ulottuvuutta ja mukavuutta oppimiseen.
Kirjoita muistiinpanot käsin ja huolellisesti
Tunnilla tai luennolla muistiinpanojen tekeminen voi tapahtua rivakassa tahdissa, mutta itsenäisesti opiskellessa muistiinpanot kannattaa kirjoittaa uudelleen huolella. Käytä erilaisia kuvituksia ja symboleita luodaksesi itsellesi muistisääntöjä ja helposti muistettavia kuvallisia muistiinpanoja, ja kirjoita muistiinpanot eri värisiä kyniä käyttäen. Miellekartat toimivat tässä erinomaisesti. Kuvittele tekeväsi muistiinpanosi jollekin toiselle niin, että tuo ihminen oppii asian tekemistäsi muistiinpanoista. Käsin kirjoittaminen auttaa tallentamaan muistiinpanot myös liikemuistiin.
Toistojen määrä on tärkeämpi kuin opiskeluun käytetty aika. Monen ihmisen muisti toimii niin, että opiskeltava aihe tallentuu muistiin parhaiten useamman toistokerran jälkeen. Tärkeintä itsenäisessä opiskelussa ei siis ole opiskeluun käytetty aika, vaan opiskeltavan asian toistaminen tarpeeksi monta kertaa.